Cathrine Abrahamsen

Forskning
Når pasientene kommer til fastlegen ønsker de et svar på hva plagene er, hvordan de kan behandles, og hvordan de vil gå. Opptil 40% av de som kommer til fastlegen har helseplager som ikke kan forklares ved hjelp av blodprøver, røntgenbilder eller andre undersøkelser. Denne pasientgruppen synes Cathrine Abrahamsen at hun ikke kunne hjelpe godt nok. Derfor tok hun et årskurs i kognitiv terapi. Så utviklet hun et samtaleverktøy for fastleger om hvordan de kunne hjelpe denne store pasientgruppen. Samtaleverktøyet, basert på prinsipper fra kognitiv terapi og skreddersydd for allmennpraksis, gir pasientene en forklaring på deres plager når konvensjonelle prøver ikke viser noe unormalt. Videre hjelper det dem med å utarbeide konkrete planer for hvordan de kan få det bedre både i privatlivet og på jobb.
Samtaleverktøyet har fått navnet ICIT -Individual Challenge Inventory Tool.
Kan dette strukturerte samtaleverktøyet ICIT bidra til mestring hos pasienter?
Dette er noe av det Cathrine Abrahamsen undersøker i doktorgradsprosjektet sitt: Kan et strukturert samtaleverktøyet bidra til mestring og redusert sykefravær hos pasienter?
Hva synes fastlegene om å bruke samtaleverktøyet?

I den første studien ble 8 leger opplært i bruk av samtaleverktøyet og de brukte det på 49 pasienter med uforklarte symptomer og plager. Fastlegene opplevde økt mestring og følte at de hadde en behandling å tilby den store gruppen pasienter.
Når de brukte samtaleverktøyet, ble de bedre kjent med pasientene og så nye behandlingsmuligheter. Samtaleverktøyet, basert på prinsipper fra kognitiv terapi og skreddersydd for allmennpraksis, gir pasientene en forklaring på deres plager når konvensjonelle prøver ikke viser noe unormalt. Videre hjelper det dem med å utarbeide konkrete planer for hvordan de kan få det bedre både i privatlivet og på jobb.
Ble pasientene bedre når legen brukte samtaleverktøyet?
541 pasienter og 103 fastleger deltok i studien. Halvparten av pasientene fikk behandling med samtaleverktøyet og halvparten fikk vanlig behandling. Det som gjør denne studien unik, er at alt er gjort i allmennpraksis. Det er fastlegen som behandler, og pasientene er valgt med utgangspunkt i de som har bestilt time hos legen.
Resultatene viste at når legene brukte samtaleverktøyet ICIT, opplevde 76% av pasientene en betydelig bedring i symptomer, funksjon og livskvalitet mot 38% i kontrollgruppen. Etter 11 uker hadde pasientene en reduksjon i sykefravær på 27%, mot kontrollgruppens 4%. Pasientene ga også positiv tilbakemelding på behandlingen, og det ble ikke rapportert om bivirkninger.
Resultatet av studien er publisert i det anerkjente open access-tidsskriftet «eClinicalMedicine», publisert av The Lancet.
